Investera i fastigheter

En av de mest stabila och långsiktigt avkastande investeringar du kan göra är att köpa fastigheter. Det kan röra sig antingen om en fastighet du kan använda själv samtidigt som den ger avkastning på kapital. Men det kan också handla om att köpa något som du kan hyra ut, alternativt att placera pengar i ett fastighets- eller fastighetsutvecklingsbolag. Alla sätten har sina fördelar och i den här artikeln ska vi titta närmare på dem för att du själv ska kunna avgöra hur du bäst placerar dina pengar.

Investera i eget boende

Att köpa sitt eget boende är nästan alltid en bra affär på lång sikt. Fastighetspriserna tenderar till att stiga på ett sätt som gör att du kan vara säker på att kunna sälja för mer än vad du köpte. I och med att du ska bo där kan du kanske inte räkna med att få ut pengarna direkt. Men det är ett bra sätt att bygga upp ett värde som kan gå i arv. Alternativt att du realiserar en del av vinsten genom att flytta till ett mindre boende när barnen flyttar hemifrån.

Investera i fastighetsbolag

Om du har pengar över efter att ha köpt ett boende är någon form av fastighetsbolag en bra bas i en värdepappersportfölj. Tänk på att fastigheter är värdebeständiga och säkra investeringar. Du behöver alltså inte jaga samma avkastning på kapital som om du till exempel köper tillväxtbolag. Du kan inte räkna med att göra några snabba klipp här, utan det är snarare en investering som ger en bra avkastning över tid. Med hjälp av ränta på ränta-principen kommer det dock snabbt ge bra pengar utan att du behöver ta någon särskilt stor risk.

Ett alternativ till de traditionella fastighetsbolagen är att använda någon av de nya crowdfunding-sajterna inom fastighet. Ett sådan är bolaget Tessin där olika fastighetsutvecklare skaffar kapital på privatmarknaden. Du kan välja ett projekt som ser intressant ut och där det finns ett bra och välskrivet prospekt. Sen investerar du en summa, det brukar ofta finnas en miniminivå på runt 10 000 kronor, mot en fast ränta och återbetalningstid. Det är ett bra sätt att få en säker och förutsägbar avkastning på dina pengar.

Få hjälp med bostaden – anlita byggfirma och flyttfirma

Det finns få saker som är så krävande att gå igenom som en flytt och ett byggprojekt. Det beror på att vardagsrutinerna rubbas och det blir därför svårt att hålla ihop vardagspusslet när allt är kaos. Men som tur är finns hjälp att få i båda fall. Anlita en flyttfirma för att få hjälp med flytten eller en byggfirma för att få byggprojektet utfört snabbt och korrekt.

Vanligt misstag vid flytt – att inte anlita flytthjälp

Ett vanligt misstag många gör i samband med en flytt är att inte anlita flytthjälp, trots att hjälpen skulle behövas. Med flytthjälp får man hjälp med allt det där jobbiga och flyttprocessen går därför både snabbare och enklare.

En flytt är för många en väldigt jobbig process. Förhoppningsvis flyttar de flesta till något bättre, vilket i sig kan ge en välbehövlig energi som man behöver för att orka genomföra flytten. Trots det kan en flytt vara väldigt påfrestande då den bryter av ens vanliga rutiner och försätter hjärnan lite i kaos. Att få vardagspusslet att gå ihop blir därför ännu svårare då man inte har någon stabilitet i vardagen. Alla ens saker är huller om buller och det kan ta ett bra tag innan man landar ordentligt i den nya bostaden. Därför är det bäst att anlita flytthjälp så att man snabbare kan komma tillbaka till sina vanliga rutiner igen. Med rutavdraget får man dessutom flytthjälpen billigare.

Vanligt misstag vid byggprojekt – att inte anlita byggfirma

Precis som vid flytt, är det även en jobbig process att genomföra ett byggprojekt. Även byggprojektet förstör ordningen och skapar kaos i vardagen som gör det svårt att få vardagen att fungera normalt. Det är mycket slitsamt att tvingas leva i ett pågående byggprojekt. Många är dock alldeles för stolta och/eller snåla för att anlita byggfirmor. Tyvärr är det många privatpersoner som inte kan bygga och/eller fastnar halvvägs när tiden och energin tar slut, vilket gör byggprocessen onödigt lång och plågsam. Anlita en byggfirma direkt istället och få ett klart start- och slutdatum på projektet samt få känna trygghet i att allt blir korrekt utfört.

Värdera bostaden och renovera därefter

En bostad kan öka i värde på olika sätt, bland annat genom att investera i diverse byggprojekt som ökar bostadens värde. Att värdera sin egen bostad är ett sätt att få reda på vad ens bostad är värd och vad som skulle kunna öka värdet på den. Då blir det lättare att utföra renoveringsprojekt som garanterat blir en investering.

Värdera din bostad innan byggprojektet

Den vanligaste orsaken till att värdera bostad är i samband med en försäljning eller en omfinansiering av bolånet. Dock kan man värdera en bostad av andra skäl, till exempel för att få veta vilka åtgärder man skulle kunna vidta för att öka dess värde. En mäklare kan komma och värdera bostaden samt ge värdefulla tips på vad som skulle göra bostaden mer attraktiv på bostadsmarknaden. På så vis blir det lättare att veta vilken typ av åtgärder som blir en investering. Annars är risken stor att man genomför dyra och komplicerade byggprojekt som inte alls påverkar bostadens värde väsentligt. Ett tag var det till exempel väldigt populärt med öppen planlösning, men nu har väggarna börjat komma tillbaka igen. Att börja riva väggarna för att man tror att trenden just nu är öppen planlösning är därför ingen bra idé. Ta istället reda på vad som gäller med en mäklare för att få veta vad de senaste trenderna är just nu och vad bostadsköpare efterfrågar. Boka en tid med en mäklare nära dig och få svar på dina frågor.

Bygg och renovera – inte bara för att investera

Många ser sin bostad som en investering. På många sätt är bostaden en investering rent ekonomiskt, men man får inte glömma bort att den i första hand är en bostad där man ska leva och bo. Att bygga och renovera en bostad blir på många sätt en investering, men det får inte gå ut över livskvaliteten. Att bo i ett byggprojekt är inte roligt då det tär på vardagen och ens rutiner. Det är också viktigt att inte bara bygga och renovera enbart för att det ska bli en ekonomisk investering utan främst för att man själv ska trivas bättre i bostaden.

Ta hand om ditt hus

Att bo i hus är något som de flesta uppskattar och tycker är skönt om man jämför med att till exempel bo i lägenhet. Man har ofta mycket större ytor att röra sig på både när det kommer till själva huset och till tomten. Dessutom är man som husägare mycket mer fri eftersom huset sällan sitter ihop med några andra och känslan av att ha sitt eget blir större. Att slippa betala hyra varje månad är också något som många uppskattar. Men att ha ett eget hus kommer också med ett stort ansvar och många olika saker som måste skötas på själva huset. Att hålla koll på alla dessa saker kan vara svårt och ännu svårare kan det vara att veta hur man ska utföra dessa. I den här artikeln kommer därför tips på saker man kan och bör göra för att ta hand om sitt hus.

Försäkring

För det första bör man se till att man kan känna sig säker och trygg i sitt hem. En riktigt bra villaförsäkring kan vara ett sätt att öka tryggheten. Ett hus är en enormt stor investering och med en villaförsäkring kan man känna sig tryggare mot att bli skyddad mot oförutsedda utgifter och olyckor. På så sätt kommer man känna sig både tryggare och säkrare i sitt hem och man behöver inte känna på samma sätt att de miljoner man har lagt ut på sitt hus hela tiden hänger lite löst och befinner sig i riskzonen om olyckan skulle vara framme. En villaförsäkring är därför mer eller mindre ett måste för den som bor i villa och något som kan rekommenderas på alla sätt.

Tak och fasad

När det kommer till att ta hand om taket på huset är detta något som många tycker är svårt och krångligt. Här finns det såklart olika tak som kräver olika åtgärder, men det kanske vanligaste är att man har ett tegeltak. Att se till att byta tegel regelbundet är viktigt, både för att huset och tomten ska se bra ut men också för att man ska kunna vara säker. Ett tak med lösa och trasiga tegelpannor är en fara för alla som befinner sig nedanför huset och bör såklart undvikas. Att byta tak är inte jättesvårt och kräver inte att man är den mest händiga personen i världen, men det är klart att det kan vara lite krångligt och utmanande. Att veta sina begränsningar och inte ge sig på att byta tak själv om man inte har den kunskapen som krävs, är viktigt eftersom ett sådant projekt ofta leder till större utgifter än om man skulle ha anlitat någon professionell.

Det är såklart också väldigt viktigt att ta hand om fasaden på sitt hus. Fasaden behöver båda målas och prepareras regelbundet. Att fasaden ska målas handlar inte bara om att den ska se snygg ut utan också om att träet ska få det skydd det behöver från exempelvis väder och vind så att det håller ett gott skick och inte ruttnar.

Bygga ut huset

Om du har behov av fler kvadratmetrar kan det vara ett bra alternativ att bygga ut huset istället för att flytta. Ibland kan det ur ett ekonomiskt perspektiv vara bättre att bygga ut än att sälja och byta hus. Om du dessutom gillar området du bor i är ombyggnation bättre. När du bygger ut huset är det mycket att tänka på, allt från att kontakta en bra arkitekt till att i slutet bestämma tapeter och inredning för den nya boytan. När du ska bestämma tapeter till den nya utbyggnaden kan du botanisera i sortimentet som Familjetapeter har för att hitta rätt tapeter. Familjetapeter är en tapetbutik på nätet som har riktigt bra tapeter till hemmets alla rum.

Ansök om bygglov hos kommunen

Men det första som du ska göra när du har bestämt dig för att bygga ut huset är att hitta en arkitekt som kan göra ritningar på din utbyggnad. En arkitekt vet vad som krävs och vilka regler som gäller när det kommer till utbyggnader. Arkitekten kan utifrån detaljplanen och dina önskemål komma fram till en möjlig lösning. När ritningen är färdig är det dags att ansöka om bygglov hos kommunen. Det kan vara en process som drar ut på tiden och som kan bidra till frustration. Du kan alltid överlåta ansvaret kring bygglovet till arkitekten som då sköter ärendet och om det behövs några kompletterande uppgifter. Det kan vara skönt att låta någon annan hålla i trådarna.

Skriv bra avtal med byggaren

När bygglovet är godkänt är nästa steg att planera detaljerna för vilka material som är bäst för tillbyggnaden. Du behöver även konstruktionsritningar när kommunen godkänt ansökan. När du har ritningarna färdiga och detaljplanen är det även dags att kontakta en byggare som kan ge dig en offert på hur mycket hela kalaset kommer kosta. Konstruktionsritningarna ska du ge till byggaren som ska bygga ut huset. Oavsett vem du anlitar för bygget är det viktigt att du skriver bra avtal och att allt är solklart vad byggaren ska göra. När det finns tydliga avtal minskar du risken för att en konflikt ska uppstå i ett senare skede.