Renoveringar som sänker dina elkostnader

Många renoveringar är omfattande och höjer både materialkostnaderna och elkostnaderna, men det finns några renoveringar som på lång sikt faktiskt kan sänka elkostnaderna och på så vis göra din plånbok tjockare. Med de stigande elpriser som finns idag är det många som letar efter energibesparande lösningar. Har du råd att förbättra isoleringen, byta uppvärmningssystem och vattenkranar har du kommit en bra bit på vägen.

Alla renoveringar genomförs inte för att förbättra eller modernisera det yttre. Ibland kan man behöva genomföra en renovering för att få ett tätare hus som i sin tur sänker elkostnaderna. Här nedan kommer du att få läsa om ett flertal renoveringar som hjälper dig med just det. Det kan också vara bra att se över ditt elavtal när du ändå är igång. Ett nytt stjärnskott på marknaden är Tibber.com/se/, som erbjuder bra elpriser och 100 % förnybar el. Med Tibber.com/se/ som elbolag kan du också smartladda din elbil eller använda Tibber.com/se/ för att få koll på din förbrukning.

4 energisparande renoveringar

1. Se över isoleringen

Visste du att elkostnaderna i ett hus består av hela 60 % uppvärmning. Resterande kommer från hushållsel och varmvatten. Genom att se över din isolering i huset kan du minska elkostnaderna och få ett välisolerat hus och ett trevligare inomhusklimat. Håll extra koll på isoleringen kring dörrar, fönster, tak och väggar.

2. Byt uppvärmningssystem

Ditt uppvärmningssystem kan faktiskt vara boven i dramat. Genom att renovera och byta från elvärme till fjärrvärme får du ett lika effektivt uppvärmningssystem som är betydligt billigare. Du kan även använda dig av bergvärme som ger den största vinsten (men som samtidigt kostar mer i investering), men du kan också satsa på solceller.

3. Skaffa dig nya kranar

Det är inte bara din vattenkonsumtion som kommer att vara avgörande för dina energikostnader, utan även valet av dina kranar. Ska du renovera i ditt hem kan det vara en god idé att byta ut kranar i både badrum och kök. Istället för de klassiska kranarna rekommenderar vi att du byter till snålspolande alternativ. Det kan sänka förbrukningen med upp till 40 %.

4. Byt ut dina vitvaror

Att byta ut både kylskåp, frys, tvättmaskin och torktumlare kan naturligtvis kosta en hel del, men i det långa loppet kommer du också att spara in väldigt mycket pengar. De nyare och mer moderna vitvarorna har en högre och bättre energiklass, vilket i sin tur innebär att de gör av med mycket mindre el.

Bergspräckning när du ska bygga ut

Har du en tomt med berg eller stora stenblock kan bergspräckning behövas för att det ska vara möjligt att bygga ut din fastighet. Berg som ligger precis vid din villa kan kännas hopplösa att göra något åt, med den här skonsamma metoden kan din tomt förvandlas.

Vad är bergspräckning?

Du har säkert hört talas om bergsprängning, men kanske inte om bergspräckning? Det är ett alternativ till sprängning som är skonsammare och därför kan användas utan att det blir samma risker för närliggande bebyggelse. Bergspräckning kan till exempel gå att göra vid din nuvarande villa. En bergspräckning skapar inte vibrationer på samma sätt som en sprängning, vilket gör att mark och byggnader inte påverkas i alls lika stor utsträckning. Vibrationerna utgör en stor påfrestning, som du slipper om du istället väljer en spräckning. Sprängning kan vara effektivare, men är inte alltid lämpligt att använda just med tanke på risken för skador. Planerar du att bygga ut kan bergspräckning vara en metod som passar bättre.

Skapa en drömträdgård

Med bergspräckning kan du få bort delar av ett berg. Det går också att spräcka större stenar eller stenblock som är i vägen. Med en stenig tomt kan det ofta vara svårt att skapa den trädgård du skulle vilja ha. Vill du till exempel skapa ett trivsamt grönskande område kan stenblock göra att det blir omöjligt. När du blir av med dem kan du anlägga de odlingar du vill ha. Även att få till en bra uteplats med utemöbler kan vara svårt om tomten inte har några jämna ytor. Överlag kan berg och stenblock ställa till det på många sätt. Med bergspräckning går dina problem att lösa. De stenblock du vill bli av med kan delas och transporteras bort. Efter det kan du använda din tomt på det sätt du önskar.

Hitta byggföretag Uppsala

Om du planerar att renovera din bostad gäller det att börja leta hantverkare och byggföretag i Uppsala. Staden är stor och du kan räkna med ett stort utbud av aktörer, men det innebär inte att alla är att räkna med. Det gäller att veta vad du är på jakt efter och jämföra olika alternativ.

För att kunna hitta en seriös byggpartner behöver du en checklista, här får du den. Enklare blir det inte!

Konkretisera dina behov

Innan du börjar leta runt efter pålitliga företag är det viktigt att veta exakt vad du är på jakt efter. Det är skillnad på att måla om husfasaden och totalrenovera köket. Därför bör du också konkretisera dina behov för att hitta professionella byggföretag Uppsala som kan hjälpa dig.

Börja med att se över din ekonomi eftersom det sätter ramarna för vilka förutsättningar du har när det gäller exempelvis en renovering. Tänk på att räkna med marginaler för att vara på den säkra sidan. Utifrån din budget kan du sedan övergå till att bedöma vad dina prioriteringar är, det vill säga vilket jobb du vill få färdigt först.

Jämför byggföretag Uppsala

När du väl har en god uppfattning om vilka pengar du har att röra dig med samt vad exakt du behöver hjälp med letar du upp aktörer. Byggföretag i Uppsala finns det gott om och du behöver filtrera dina sökningar om du letar på nätet. Kom ihåg att höra dig för med vänner och bekanta, kanske har någon i din närhet nyligen tagit hjälp av ett seriöst byggföretag i Uppsala med omnejd.

En handfull aktörer är bra att utgå från när du ska jämföra alternativ. Då kan du enklast begära offert på önskad tjänst från varje byggföretag i Uppsala du hittat. Börja med att se på priset, här behöver inte det billigaste vara bäst. Däremot är det viktigt att du får det du förväntar dig med i priset.

Få en radonsanering och bygg ut nyköpta villan

Om man har köpt sig en villa i Stockholm och vill bygga ut den på bredden eller höjden med extra rum och utrymme, kan man också passa på att se över om det finns radon i huset. Radon är en luktfri gas som kan finnas både i grunden, väggarna eller i vattnet. Visar det sig att man har radon i den köpta villan, kan man av en professionell firma i Stockholm få en trygg radonsanering för ett säkert boende.

Säkert boende med radonsanering

Det är mycket viktigt att inomhusluften fungerar som den ska i den nya villan. Det gäller både en god ventilation och att man inte har giftig radon i huset. Med kompetenta företaget Radea kan man få professionell hjälp med både ventilationen och en eventuell radonsanering om det skulle behövas. Fördelen med att anlita ett kunnigt företag som Radea, är att man får många tjänster under ett och samma tak. Innan man använder sig av en radonsanering, kan den professionella och kompetenta personalen på Radea göra en mätning av radon. Det innebär både snabbmätning, vilket ger en indikation på eventuell radon, eller en långtidsmätning vilket är den säkraste metoden. När man funnit radon kan man sedan få en noggrann radonsanering av Radea med toppmoderna metoder och stor expertis.

Bygg ut huset i säker miljö

Om man vill bygga ut sitt nya hus finns det fler alternativ som man kan använda sig av. Något som kan innebära en hel del arbete men som är väl värt mödan, är att bygga ut huset på höjden. Det finns

smarta tips hur man bygger en extra våning som då kan vara bra att känna till. Då kan det också vara mycket viktigt att man med hjälp av Radea har fått en radonsanering innan påbörjat byggarbete. Då kan man arbeta i en säker miljö och veta om att luften inte längre innehåller något skadligt radon att andas in. Radon kan ge ökad risk för lungcancer under långvarig exponering, eller andra hälsoproblem.

När man ska bygga ut ett hus med ett till våningsplan eller fler rum utåt på längden eller andra projekt, är det alltid bra att känna till regler och krav kring bygglov innan man startar. Något som man alltid ska göra oavsett är att alltid stämma av med kommunen man bor i hur reglerna förhåller sig till det byggprojekt man ska utföra. När man också har ett hus som är radonfritt tack vare en radonsanering av Radea, kan man sedan arbeta med byggprojektet i en säker inomhusmiljö och bo i ren luft.

Tänk på ljuset när du bygger ny industrilokal!

Har du tänkt på hur viktigt ljus är? Hur skulle vi leva helt utan belysning? Både inom industri och hemma i bostaden behöver vi rätt typ av ljus beroende på vilken aktivitet vi tänker utföra. En väl anpassad ljusmiljö kan också skapa trygghet och tillfredsställelse.

Planera belysning när du ska bygga

Belysning ska förstås ingå i planering av nybyggnationen, men ibland planerar man också för att byta ut den gamla belysningen, speciellt i industrilokaler där belysningen behöver vara optimal. Du kan också behöva en bra rådgivare och leverantör av dina industriarmaturer. Så, vem ska du välja?

Light by Sweden är en mycket professionell och erfaren leverantör av industriarmaturer – du kan dessutom arbeta sida vid sida med dem så att du får exakt det du vill ha.

Armaturer för industri har höga kvalitetskrav som ska matchas, och hos Light by Sweden får du lång garantitid och att dina valda industriarmaturer klarar smuts, väta, värme och vibration på den nivå som behovet är. Det är också lätt att installera dem och det finns flera olika produkttyper att välja mellan. Om du vill ha en specifik funktion på din belysning kan Light by Sweden se till att du hittar den rätta.

LED är praktiskt

LED är ett bra alternativ för industrin eftersom det är energisparande och bra för driftsekonomin. LED armaturer avger mycket lite värme fast ljusstyrkan är hög. Light by Sweden har utvecklat egna lösningar för LED armaturer som man inte bör missa. Dessa kan anpassas för både matbutiker, tillverkning, lagerlokaler eller andra typer av företagsverksamheter. Hur ljuset faller kan planeras i detalj för bästa resultat.

Sporthallar är också ett exempel på hur viktigt det är med rätt typ av ljus. Spelarna på planen får inte bländas under spelets gång vilket kräver kunskap om exakt hur belysningen ska riggas. Butiksbelysning är ett annat exempel på ljusets betydelse. Hur du belyser hyllorna påverkar hur produkterna du vill sälja framstår. Det finns olika anledningar till belysningens placering och beroende på hur man utför detta kan man framhäva olika saker. Garagebelysning är annorlunda, det är en arbetsbelysning som behöver ha största möjliga ljusstyrka och låg värmeavgivning.

Snygga och praktiska industriarmaturer

Light by Sweden har både snygga och praktiska industriarmaturer. På hemsidan kan man sortera under användningsområden och få förslag på vilka armaturer som kan passa bäst. Om du följer upp detta med en kontakt och rådgivning så kommer du att få det perfekta ljuset för ditt behov!

Byt till sadeltak när du renoverar taket

Har du ett låglutande tak på huset eller sommarstugan? Då kan det vara klokt att byta ut det låglutande taket till ett bättre sadeltak. Se bara till att skaffa rätt ritningar till takrenoveringen.

Ritningar till ditt nya sadeltak

Förutom att ett sadeltak är snyggare, så är det också bättre för huset. Du minskar risken för fuktskador eller problem efter stormar. Därför är det klokt att bygga nytt tak när du ska renovera. En investering för framtiden. Dock är det viktigt att du har rätt ritningar på dina nya takstolar. Takstolarna måste ha rätt dimensioner, bära upp hela taket och även vara beräknade utifrån konstruktionsreglerna EKS 11. En god anledning att överlåta ritningarna till proffsen, så att allt stämmer och håller i hundra år framåt. Kontakta BoVerk som är specialister på ritningar till takstolar och hus så kan du känna dig trygg med att taket blir bra. De har koll på alla regler och bestämmelser, så du behöver bara tänka på hur du vill att taket ska se ut.

Fördelar med sadeltak

Det finns flera goda anledningar att byta till ett sadeltak. Först och främst är det mycket mer estetiskt tilltalande. Du får helt enkelt en snyggare villa eller sommarstuga. Genom att ha sadeltak, alltså högre takstolar, kommer du också få mer utrymme. Har du en låg vind kan du plötsligt få riktiga rum på vinden. Huset blir större.

Det finns också många praktiska anledningar att byta till sadeltak. Taket och husgrunden är det viktigaste på ditt hus. Ett dåligt tak som inte bär ett rejält snöfall eller en storm kommer att kosta dig mycket. Ett problem med just låglutande tak är att risken för fuktskador ökar. Genom att renovera taket och skaffa högre takstolar kommer avrinningsförmågan att öka. Viktigt om du redan har vattenskador eller om du helt enkelt vill undvika framtida fuktproblem.

Det är allmänt klokt att se över ditt hustak i och med klimatförändringarna. Vädret har förändrats. Vi får kraftigare regn och stormar. I norr är hustaken byggda för att klara rejält med snö, vilket inte har varit lika nödvändigt i södra Sverige. Men eftersom klimatet förändras till det negativa är det smart att vara förberedd på det mesta. Istället för att det snöar jämt över ett större område, så har vi under de senaste åren börjat råka ut för lokala snöfall. Inte bara i Norrland, utan även söderut. Med ett nytt och nyrenoverat sadeltak kommer snön snabbare glida av, du minskar risken för fuktskador och du får fler kvadratmeter att använda i huset.

Skötselråd från Wexthuset när man bygger en trädgård

Funderar man på att bygga och anlägga en trädgård, finns det en del saker man ska tänka på. En trädgård ska även ha buskar, träd, växter eller ätbara grödor. Då kan man få massor av bra tips och skötselråd från wexthuset.com där man även finner en stor mängd tillbehör som passar perfekt när man ska bygga upp en trädgård!

Lyckad trädgård med wexthuset.com

När man bygger en trädgård finns det massor av inspiration och design som man kan använda sig av! En trädgård behöver också en välgenomtänkt struktur och då finns det bra tips hur man planerar en trädgård för att man ska få just den där bästa grunden till en avkopplande plats. När man bygger och anlägger en trädgård, har man stor nytta av många tips och råd kring växter och tillbehör som passar i trädgården. Med smarta skötselråd från wexthuset.com, kan man få massor av inspiration för hur man tar hand om grödor, blommor, träd och buskar. Att ta tillvara på skötselråd och köpa in tillbehör från wexthuset.com innebär en komplett trädgård efter att man har byggt den enligt önskemål. Med smarta skötselråd från wexthuset.com och ett stort sortiment av allt för trädgården, kan man få de bästa trädgårdsprodukterna och vägledningen kring skapandet av en drömträdgård!

Trädgård från grunden

Att bygga, även kallat anlägga, en trädgård, kräver mycket tålamod och en stabil markgrund. När man har planerat hur trädgården ska se ut, måste man eventuellt schakta jordmassor och lägga stenplattor, eller kanske anlägga en damm. Ett smart tips är att försöka sträva efter att återanvända så mycket man kan från det naturliga materialet som redan finns på tomten. En tomt som är stor har också potential att ha ett eller flera hus. Till en vacker trädgård kan man också bygga ett attefallshus på tomten som antingen huvudbyggnad eller en tillbyggnad på tomten att ha som gästhus. Då kan man även ha stor nytta av de smarta skötselråd som finns från wexthuset.com för att plantera blommor och grödor kring attefallshuset.

Något som alltid är hållbart och vackert när man bygger en trädgård är stenar. Det kan handla om markstenar som man lägger som gångvägar i trädgården, stenmurar eller vackra dammar med stenar runtom. Då är det en vacker kontrast att plantera mycket grödor och blommor runt stenarna som en fin kontrast. Använder man sig av tillbehör och skötselråd från wexthuset.com, får man en bra start till en trädgård som man kan ha fester i med grillkvällar, eller som avkopplande plats efter en stressig dag på arbetet. När man bygger en trädgård ska man tänka på att alltid börja med de grövre arbetena som schaktning och till exempel dränering vid behov. Har man en väl genomtänkt plan behöver man till exempel inte flytta runt schaktmassor i onödan.

Små renoveringar som gör mycket

Har du tröttnat på hur ditt hem ser ut men har inte råd att helrenovera? Då finns det faktiskt en hel del smårenovationer som du kan göra. Det krävs inte stora förändringar för att ditt hem ska få ett helt nytt utseende och känsla. Det kan räcka med att du målar om väggarna, eller lägger in ett nytt golv. Du kan även uppdatera ditt hem genom att byta ut alla gardiner, byta plats på tavlor och möblera om rummen.

Fokusera på dörrarna

De flesta hem har ett antal innerdörrar som separerar alla rummen. Det är inte alltid vi tänker på hur dessa dörrar ser ut. Dock bidrar de en hel del till hur hemmets helhet ser ut. Ett tips om du vill renovera ditt hem, men inte har råd eller möjlighet till stora förändringar, är att fokusera på de intressanta och snygga innerdörrar du redan har. Det finns olika alternativ du kan välja mellan när det kommer till dörrarna: Du kan antingen köpa nya eller fixa upp de du redan har. Beroende på vilken typ av dörrar det är kan du måla om dem, du kan även byta ut handtaget. En liten förändring som ett nytt handtag kan faktiskt göra en hel del.

Måla/tapetsera om

Andra renoveringar som inte tar jättelång tid och som kan förändra ditt hem är att måla om väggarna, eller tapetsera om väggarna. Du behöver dessutom inte måla/tapetsera alla väggar, det räcker ibland att du gör om en vägg i ett rum. Bara det kommer göra stor skillnad. Det viktiga är att du vet hur du ska gå till väga när du målar/tapetserar om. Att måla är ofta mycket enklare än att tapetsera, så det kan vara bäst alternativ ifall det är första gången du tar dig an ett sådant jobb. Annars kan du anlita målare som hjälper dig. Men då får du räkna med att det kostar lite mer.

Enkla förändringar i köket

Om du tröttnat på hur ditt kök ser ut kan du snabbt och lätt uppdatera det med några små saker. Du kan byta ut handtagen på alla skåpen och måla om alla skåp och lådor. Bara det kommer ge ditt kök en helt ny känsla. Tänk på att om du använder dig av ljusa färger kommer köket se aningen större ut och mörka färger gör att det ser mindre ut. En annan sak du kan göra är att byta ut bänken. Det behöver dock inte innebära att du tar bort den gamla och sätter in en ny. Idag finns det nämligen dekorplast som du kan klistra fast på din bänk. På så sätt kan du få en bänk som ser ut som marmor även fast det inte är en sådan bänk.

Investera i fastigheter

En av de mest stabila och långsiktigt avkastande investeringar du kan göra är att köpa fastigheter. Det kan röra sig antingen om en fastighet du kan använda själv samtidigt som den ger avkastning på kapital. Men det kan också handla om att köpa något som du kan hyra ut, alternativt att placera pengar i ett fastighets- eller fastighetsutvecklingsbolag. Alla sätten har sina fördelar och i den här artikeln ska vi titta närmare på dem för att du själv ska kunna avgöra hur du bäst placerar dina pengar.

Investera i eget boende

Att köpa sitt eget boende är nästan alltid en bra affär på lång sikt. Fastighetspriserna tenderar till att stiga på ett sätt som gör att du kan vara säker på att kunna sälja för mer än vad du köpte. I och med att du ska bo där kan du kanske inte räkna med att få ut pengarna direkt. Men det är ett bra sätt att bygga upp ett värde som kan gå i arv. Alternativt att du realiserar en del av vinsten genom att flytta till ett mindre boende när barnen flyttar hemifrån.

Investera i fastighetsbolag

Om du har pengar över efter att ha köpt ett boende är någon form av fastighetsbolag en bra bas i en värdepappersportfölj. Tänk på att fastigheter är värdebeständiga och säkra investeringar. Du behöver alltså inte jaga samma avkastning på kapital som om du till exempel köper tillväxtbolag. Du kan inte räkna med att göra några snabba klipp här, utan det är snarare en investering som ger en bra avkastning över tid. Med hjälp av ränta på ränta-principen kommer det dock snabbt ge bra pengar utan att du behöver ta någon särskilt stor risk.

Ett alternativ till de traditionella fastighetsbolagen är att använda någon av de nya crowdfunding-sajterna inom fastighet. Ett sådan är bolaget Tessin där olika fastighetsutvecklare skaffar kapital på privatmarknaden. Du kan välja ett projekt som ser intressant ut och där det finns ett bra och välskrivet prospekt. Sen investerar du en summa, det brukar ofta finnas en miniminivå på runt 10 000 kronor, mot en fast ränta och återbetalningstid. Det är ett bra sätt att få en säker och förutsägbar avkastning på dina pengar.

Få hjälp med bostaden – anlita byggfirma och flyttfirma

Det finns få saker som är så krävande att gå igenom som en flytt och ett byggprojekt. Det beror på att vardagsrutinerna rubbas och det blir därför svårt att hålla ihop vardagspusslet när allt är kaos. Men som tur är finns hjälp att få i båda fall. Anlita en flyttfirma för att få hjälp med flytten eller en byggfirma för att få byggprojektet utfört snabbt och korrekt.

Vanligt misstag vid flytt – att inte anlita flytthjälp

Ett vanligt misstag många gör i samband med en flytt är att inte anlita flytthjälp, trots att hjälpen skulle behövas. Med flytthjälp får man hjälp med allt det där jobbiga och flyttprocessen går därför både snabbare och enklare.

En flytt är för många en väldigt jobbig process. Förhoppningsvis flyttar de flesta till något bättre, vilket i sig kan ge en välbehövlig energi som man behöver för att orka genomföra flytten. Trots det kan en flytt vara väldigt påfrestande då den bryter av ens vanliga rutiner och försätter hjärnan lite i kaos. Att få vardagspusslet att gå ihop blir därför ännu svårare då man inte har någon stabilitet i vardagen. Alla ens saker är huller om buller och det kan ta ett bra tag innan man landar ordentligt i den nya bostaden. Därför är det bäst att anlita flytthjälp så att man snabbare kan komma tillbaka till sina vanliga rutiner igen. Med rutavdraget får man dessutom flytthjälpen billigare.

Vanligt misstag vid byggprojekt – att inte anlita byggfirma

Precis som vid flytt, är det även en jobbig process att genomföra ett byggprojekt. Även byggprojektet förstör ordningen och skapar kaos i vardagen som gör det svårt att få vardagen att fungera normalt. Det är mycket slitsamt att tvingas leva i ett pågående byggprojekt. Många är dock alldeles för stolta och/eller snåla för att anlita byggfirmor. Tyvärr är det många privatpersoner som inte kan bygga och/eller fastnar halvvägs när tiden och energin tar slut, vilket gör byggprocessen onödigt lång och plågsam. Anlita en byggfirma direkt istället och få ett klart start- och slutdatum på projektet samt få känna trygghet i att allt blir korrekt utfört.

1 2 3