Renovera hemma – Så planerar du arbetet

 

Idag är det väldigt vanligt att vilja renovera och göra om i sin bostad. Har man en bostadsrätt eller ett hus har man oftast händerna fria att utforma lite som man vill, vilket bidrar till att man kan skapa sitt eget drömboende. Förr var det vanligast att man tog in en hantverkare som gjorde arbetet från början till slut. Idag väljer istället allt fler att renovera på egen hand och bara ta in en hantverkare när det verkligen behövs.

När man väl har planerat en renovering kan det kännas lockande att komma igång direkt. Kanske har man läst på bygghemsidor på nätet om hur man ska gå tillväga och sen åker hammaren fram. Innan du börjar rota efter verktyg är det dock mycket viktigt att du planerar renoveringen till punkt och pricka och detta för att arbetet ska gå smidigt och bli ordentligt utfört. Att renovera spontant är sällan en god idé. Vid ytterst små renoveringar kan det absolut fungera, men ska du göra ett större arbete med många förändringar krävs en bra planeringslista. Här nedan har vi samlat information om vad din lista bör innehålla för att vara så grundlig som möjligt.

Planeringslista vid renovering

Följande saker bör vara inkluderade i din planeringslista. Här börjar vi med att lista det du ska tänka på i det första stadiet, men även i det andra och slutskedet.

Första stadiet

 • Kontrollera om du behöver ha bygglov för förändringen
 • Se till att den försäkring du har täcker vid eventuella problem
 • Sätt en budget för hur mycket renoveringen får kosta dig
 • Sätt ett datum för när renoveringen ska påbörjas och när den ska vara klar
 • Fundera över eventuellt annat boende under renoveringsperioden

Andra stadiet

 • Var tydlig med vilka utrymmen det är som ska renoveras
 • Lista alla arbetsmoment som ska utföras
 • Är ni fler som ska renovera bör ni dela upp arbetsuppgifterna och sätta ett datum för varje
 • Kontrollera så att momenten utförs i rätt ordning för att minimera merarbete
 • Finns det moment som kräver en hantverkare? Då bör du ta in offerter redan nu
 • Vilken inredning ska du ha och vad kostar den? Räkna med detta i din budget
 • Behöver du hyra/köpa verktyg eller har du allt på plats? Lista vilka verktyg som kan behövas

Utvärdering

När renoveringen väl är klar kan det kännas skönt att bara släppa allt och pusta ut, men du bör alltid göra en utvärdering av det projekt som du har jobbat så hårt med. Här kan du bland annat fråga dig om renoveringen blev som du hade tänkt dig, om det var några specifika fel som du kan lära av till framtiden och om hantverkare gjorde fel eller misstag. Fråga dig även om du höll dig inom budget och om det fanns något som du hade kunnat skippa.