Renoveringar som sänker dina elkostnader

Många renoveringar är omfattande och höjer både materialkostnaderna och elkostnaderna, men det finns några renoveringar som på lång sikt faktiskt kan sänka elkostnaderna och på så vis göra din plånbok tjockare. Med de stigande elpriser som finns idag är det många som letar efter energibesparande lösningar. Har du råd att förbättra isoleringen, byta uppvärmningssystem och vattenkranar har du kommit en bra bit på vägen.

Alla renoveringar genomförs inte för att förbättra eller modernisera det yttre. Ibland kan man behöva genomföra en renovering för att få ett tätare hus som i sin tur sänker elkostnaderna. Här nedan kommer du att få läsa om ett flertal renoveringar som hjälper dig med just det. Det kan också vara bra att se över ditt elavtal när du ändå är igång. Ett nytt stjärnskott på marknaden är Tibber.com/se/, som erbjuder bra elpriser och 100 % förnybar el. Med Tibber.com/se/ som elbolag kan du också smartladda din elbil eller använda Tibber.com/se/ för att få koll på din förbrukning.

4 energisparande renoveringar

1. Se över isoleringen

Visste du att elkostnaderna i ett hus består av hela 60 % uppvärmning. Resterande kommer från hushållsel och varmvatten. Genom att se över din isolering i huset kan du minska elkostnaderna och få ett välisolerat hus och ett trevligare inomhusklimat. Håll extra koll på isoleringen kring dörrar, fönster, tak och väggar.

2. Byt uppvärmningssystem

Ditt uppvärmningssystem kan faktiskt vara boven i dramat. Genom att renovera och byta från elvärme till fjärrvärme får du ett lika effektivt uppvärmningssystem som är betydligt billigare. Du kan även använda dig av bergvärme som ger den största vinsten (men som samtidigt kostar mer i investering), men du kan också satsa på solceller.

3. Skaffa dig nya kranar

Det är inte bara din vattenkonsumtion som kommer att vara avgörande för dina energikostnader, utan även valet av dina kranar. Ska du renovera i ditt hem kan det vara en god idé att byta ut kranar i både badrum och kök. Istället för de klassiska kranarna rekommenderar vi att du byter till snålspolande alternativ. Det kan sänka förbrukningen med upp till 40 %.

4. Byt ut dina vitvaror

Att byta ut både kylskåp, frys, tvättmaskin och torktumlare kan naturligtvis kosta en hel del, men i det långa loppet kommer du också att spara in väldigt mycket pengar. De nyare och mer moderna vitvarorna har en högre och bättre energiklass, vilket i sin tur innebär att de gör av med mycket mindre el.