Byt till sadeltak när du renoverar taket

Har du ett låglutande tak på huset eller sommarstugan? Då kan det vara klokt att byta ut det låglutande taket till ett bättre sadeltak. Se bara till att skaffa rätt ritningar till takrenoveringen.

Ritningar till ditt nya sadeltak

Förutom att ett sadeltak är snyggare, så är det också bättre för huset. Du minskar risken för fuktskador eller problem efter stormar. Därför är det klokt att bygga nytt tak när du ska renovera. En investering för framtiden. Dock är det viktigt att du har rätt ritningar på dina nya takstolar. Takstolarna måste ha rätt dimensioner, bära upp hela taket och även vara beräknade utifrån konstruktionsreglerna EKS 11. En god anledning att överlåta ritningarna till proffsen, så att allt stämmer och håller i hundra år framåt. Kontakta BoVerk som är specialister på ritningar till takstolar och hus så kan du känna dig trygg med att taket blir bra. De har koll på alla regler och bestämmelser, så du behöver bara tänka på hur du vill att taket ska se ut.

Fördelar med sadeltak

Det finns flera goda anledningar att byta till ett sadeltak. Först och främst är det mycket mer estetiskt tilltalande. Du får helt enkelt en snyggare villa eller sommarstuga. Genom att ha sadeltak, alltså högre takstolar, kommer du också få mer utrymme. Har du en låg vind kan du plötsligt få riktiga rum på vinden. Huset blir större.

Det finns också många praktiska anledningar att byta till sadeltak. Taket och husgrunden är det viktigaste på ditt hus. Ett dåligt tak som inte bär ett rejält snöfall eller en storm kommer att kosta dig mycket. Ett problem med just låglutande tak är att risken för fuktskador ökar. Genom att renovera taket och skaffa högre takstolar kommer avrinningsförmågan att öka. Viktigt om du redan har vattenskador eller om du helt enkelt vill undvika framtida fuktproblem.

Det är allmänt klokt att se över ditt hustak i och med klimatförändringarna. Vädret har förändrats. Vi får kraftigare regn och stormar. I norr är hustaken byggda för att klara rejält med snö, vilket inte har varit lika nödvändigt i södra Sverige. Men eftersom klimatet förändras till det negativa är det smart att vara förberedd på det mesta. Istället för att det snöar jämt över ett större område, så har vi under de senaste åren börjat råka ut för lokala snöfall. Inte bara i Norrland, utan även söderut. Med ett nytt och nyrenoverat sadeltak kommer snön snabbare glida av, du minskar risken för fuktskador och du får fler kvadratmeter att använda i huset.