Anlita eller göra arbetet själv?

Det finns flera orsaker till varför du kan överväga att utföra en renovering på egen hand. I de flesta fall handlar det om att man vill hitta sätt som gör att renoveringen inte blir lika kostsam, men det kan också handla om att man vill känna att man har varit mer delaktig i att skapa sitt drömboende. Att renovera själv är fullt möjligt och något som människor gör på en daglig basis här i Sverige, men för att lyckas krävs det inte bara kunskap och erfarenhet, utan det krävs också tålamod och god planering.

Huruvida du vill utföra arbetet själv eller inte är en smaksak, men vi kan lova att din karaktär antagligen kommer att sättas på prov. Det finns både fördelar och nackdelar med att renovera själv, men många väljer istället att kombinera. Orsaken till detta är helt enkelt för att du inte får utföra vissa arbeten själv. Här måste du istället anlita en professionell hantverkare för momenten.

Vad får du göra själv?

Det finns många saker som du tveklöst kan göra på egen hand när du renoverar. För att göra en lång historia kort kan man säga att du får utföra alla typer av arbeten som inte inkluderar VVS eller el. VVS handlar om vatten och avloppsledningar. Du får t.ex. installera en ny toalettstol på egen hand, men du får inte dra nya avloppsledningar om du bestämmer dig för att ha toaletten på andra sidan badrummet. När det kommer till el får du inte utföra några arbeten alls, om möjligt koppla in lampor. Här behövs en utbildad elektriker.

Fördelar med att anlita hantverkare

Det finns många fördelar med att anlita en hantverkare för en totalentreprenad. Du kan vara säker på att arbetet blir utfört som det ska och att det finns en garanti och försäkring som täcker om något skulle bli fel. Om hantverkaren betalar F-skatt har du också möjlighet att nyttja ROT-avdraget, vilket minskar dina arbetskostnader med 30 %.

Trots det går det inte att sticka under stol med att det är billigare att renovera själv, men är billigt alltid bättre? Här är det viktigt att du är ärlig mot dig själv när det kommer till dina kunskaper, så att du inte bara fokuserar på att få ner kostnaderna och sen inte blir nöjd med resultatet.