Investera i fastigheter

En av de mest stabila och långsiktigt avkastande investeringar du kan göra är att köpa fastigheter. Det kan röra sig antingen om en fastighet du kan använda själv samtidigt som den ger avkastning på kapital. Men det kan också handla om att köpa något som du kan hyra ut, alternativt att placera pengar i ett fastighets- eller fastighetsutvecklingsbolag. Alla sätten har sina fördelar och i den här artikeln ska vi titta närmare på dem för att du själv ska kunna avgöra hur du bäst placerar dina pengar.

Investera i eget boende

Att köpa sitt eget boende är nästan alltid en bra affär på lång sikt. Fastighetspriserna tenderar till att stiga på ett sätt som gör att du kan vara säker på att kunna sälja för mer än vad du köpte. I och med att du ska bo där kan du kanske inte räkna med att få ut pengarna direkt. Men det är ett bra sätt att bygga upp ett värde som kan gå i arv. Alternativt att du realiserar en del av vinsten genom att flytta till ett mindre boende när barnen flyttar hemifrån.

Investera i fastighetsbolag

Om du har pengar över efter att ha köpt ett boende är någon form av fastighetsbolag en bra bas i en värdepappersportfölj. Tänk på att fastigheter är värdebeständiga och säkra investeringar. Du behöver alltså inte jaga samma avkastning på kapital som om du till exempel köper tillväxtbolag. Du kan inte räkna med att göra några snabba klipp här, utan det är snarare en investering som ger en bra avkastning över tid. Med hjälp av ränta på ränta-principen kommer det dock snabbt ge bra pengar utan att du behöver ta någon särskilt stor risk.

Ett alternativ till de traditionella fastighetsbolagen är att använda någon av de nya crowdfunding-sajterna inom fastighet. Ett sådan är bolaget Tessin där olika fastighetsutvecklare skaffar kapital på privatmarknaden. Du kan välja ett projekt som ser intressant ut och där det finns ett bra och välskrivet prospekt. Sen investerar du en summa, det brukar ofta finnas en miniminivå på runt 10 000 kronor, mot en fast ränta och återbetalningstid. Det är ett bra sätt att få en säker och förutsägbar avkastning på dina pengar.