Hitta en seriös hantverkare

När du ska anlita en hantverkare är det mycket viktigt att du väljer ett företag som du kan känna dig trygg med. Det kan vara lätt hänt att man går enbart efter priser och på så sätt blir mycket besviken när det är dags att sätta igång eller när arbetet sägs vara utfört. Idag finns det många riktigt duktiga företag att använda sig av, men vad är det man ska tänka på och hur vet man om en hantverkare är seriös eller inte?

F-skatt – Den hantverkare som du väljer att anlita ska vara registrerad för F-skatt. I annat fall är det du som står för arbetsgivaravgifterna och du kan inte nyttja ROT-avdraget och sänka dina kostnader.

Referenser – En seriös hantverkare ska kunna lämna ut referenser till kunder utan att blinka. Se till att faktiskt kontakta referenserna och fråga hur de upplevde företaget. Här finns oftast mycket information att hämta.

Utbildning och licens – Det företag som du väljer ska ha hantverkare som är utbildade och licenserade inom området. Det är extra viktigt om det är VVS och el som det handlar om, men ska gälla i alla situationer.

Skriv avtal – Ett företag som inte vill skriva ett avtal eller som tycker att ett muntligt avtal räcker bör du undvika. Det ska alltid finnas ett tydligt avtal om vad som ingår och hur mycket du ska betala. Båda parter ska erhålla en kopia av avtalet.

Försäkring och garanti – Välj aldrig en hantverkare vars företag inte kan erbjuda dig en försäkring och en garanti på arbetet.

Jämför hantverkare innan du väljer

Idag kan man använda internet för att jämföra nästan precis vad som helst. Du kan jämföra lån, försäkringar, produkter och tjänster av diverse slag. Du kan också jämföra banker, elavtal, festlokaler och allt däremellan. Det betyder naturligtvis att du även kan jämföra hantverkare och det är precis det du ska göra innan du väljer.

Att jämföra hantverkare innebär att du efterfrågar offerter från flera olika företag om den tjänst som du vill ha hjälp att utföra. Det kan till exempel handla om ett fönsterbyte på din villa. Försök att vara så detaljerad i din beskrivning som möjligt, eftersom det underlättar prissättningen för företagen. När du har fått in offerter från de företag som du har visat intresse för ska du läsa igenom dessa i lugn och ro.

Se till att du inte stirrar dig blind på priset, utan försök istället att se en helhet. Du behöver titta på vad som ingår i kostnaden och om det finns några exakta avgifter vid tillägg. Läs också igenom de allmänna villkoren och glöm inte bort att säkerställa att det finns en försäkring som täcker vid eventuella skador eller problem.