Renovera hemma – Så planerar du arbetet

 

Idag är det väldigt vanligt att vilja renovera och göra om i sin bostad. Har man en bostadsrätt eller ett hus har man oftast händerna fria att utforma lite som man vill, vilket bidrar till att man kan skapa sitt eget drömboende. Förr var det vanligast att man tog in en hantverkare som gjorde arbetet från början till slut. Idag väljer istället allt fler att renovera på egen hand och bara ta in en hantverkare när det verkligen behövs.

När man väl har planerat en renovering kan det kännas lockande att komma igång direkt. Kanske har man läst på bygghemsidor på nätet om hur man ska gå tillväga och sen åker hammaren fram. Innan du börjar rota efter verktyg är det dock mycket viktigt att du planerar renoveringen till punkt och pricka och detta för att arbetet ska gå smidigt och bli ordentligt utfört. Att renovera spontant är sällan en god idé. Vid ytterst små renoveringar kan det absolut fungera, men ska du göra ett större arbete med många förändringar krävs en bra planeringslista. Här nedan har vi samlat information om vad din lista bör innehålla för att vara så grundlig som möjligt.

Planeringslista vid renovering

Följande saker bör vara inkluderade i din planeringslista. Här börjar vi med att lista det du ska tänka på i det första stadiet, men även i det andra och slutskedet.

Första stadiet

 • Kontrollera om du behöver ha bygglov för förändringen
 • Se till att den försäkring du har täcker vid eventuella problem
 • Sätt en budget för hur mycket renoveringen får kosta dig
 • Sätt ett datum för när renoveringen ska påbörjas och när den ska vara klar
 • Fundera över eventuellt annat boende under renoveringsperioden

Andra stadiet

 • Var tydlig med vilka utrymmen det är som ska renoveras
 • Lista alla arbetsmoment som ska utföras
 • Är ni fler som ska renovera bör ni dela upp arbetsuppgifterna och sätta ett datum för varje
 • Kontrollera så att momenten utförs i rätt ordning för att minimera merarbete
 • Finns det moment som kräver en hantverkare? Då bör du ta in offerter redan nu
 • Vilken inredning ska du ha och vad kostar den? Räkna med detta i din budget
 • Behöver du hyra/köpa verktyg eller har du allt på plats? Lista vilka verktyg som kan behövas

Utvärdering

När renoveringen väl är klar kan det kännas skönt att bara släppa allt och pusta ut, men du bör alltid göra en utvärdering av det projekt som du har jobbat så hårt med. Här kan du bland annat fråga dig om renoveringen blev som du hade tänkt dig, om det var några specifika fel som du kan lära av till framtiden och om hantverkare gjorde fel eller misstag. Fråga dig även om du höll dig inom budget och om det fanns något som du hade kunnat skippa.

Anlita eller göra arbetet själv?

Det finns flera orsaker till varför du kan överväga att utföra en renovering på egen hand. I de flesta fall handlar det om att man vill hitta sätt som gör att renoveringen inte blir lika kostsam, men det kan också handla om att man vill känna att man har varit mer delaktig i att skapa sitt drömboende. Att renovera själv är fullt möjligt och något som människor gör på en daglig basis här i Sverige, men för att lyckas krävs det inte bara kunskap och erfarenhet, utan det krävs också tålamod och god planering.

Huruvida du vill utföra arbetet själv eller inte är en smaksak, men vi kan lova att din karaktär antagligen kommer att sättas på prov. Det finns både fördelar och nackdelar med att renovera själv, men många väljer istället att kombinera. Orsaken till detta är helt enkelt för att du inte får utföra vissa arbeten själv. Här måste du istället anlita en professionell hantverkare för momenten.

Vad får du göra själv?

Det finns många saker som du tveklöst kan göra på egen hand när du renoverar. För att göra en lång historia kort kan man säga att du får utföra alla typer av arbeten som inte inkluderar VVS eller el. VVS handlar om vatten och avloppsledningar. Du får t.ex. installera en ny toalettstol på egen hand, men du får inte dra nya avloppsledningar om du bestämmer dig för att ha toaletten på andra sidan badrummet. När det kommer till el får du inte utföra några arbeten alls, om möjligt koppla in lampor. Här behövs en utbildad elektriker.

Fördelar med att anlita hantverkare

Det finns många fördelar med att anlita en hantverkare för en totalentreprenad. Du kan vara säker på att arbetet blir utfört som det ska och att det finns en garanti och försäkring som täcker om något skulle bli fel. Om hantverkaren betalar F-skatt har du också möjlighet att nyttja ROT-avdraget, vilket minskar dina arbetskostnader med 30 %.

Trots det går det inte att sticka under stol med att det är billigare att renovera själv, men är billigt alltid bättre? Här är det viktigt att du är ärlig mot dig själv när det kommer till dina kunskaper, så att du inte bara fokuserar på att få ner kostnaderna och sen inte blir nöjd med resultatet.

Kan en renovering höja värdet på bostaden?

En mycket vanlig orsak till att man väljer att renovera sitt hem är för att man önskar höja värdet på sin bostad. En renovering kan fräscha upp, modernisera och se till att ditt hem får en stilren design som är helt rätt i tiden. Att renovera för att höja värdet är väldigt vanligt, men är en renovering verkligen en garanti?

Ett vanligt missförstånd är att en renovering alltid kommer att ligga till grund för att du ska få ett högre pris för din bostad i samband med en försäljning. Även om man gärna hade velat att så var fallet, så stämmer det inte alltid överens med verkligheten. För att din renovering faktiskt ska kunna höja värdet på din bostadsrätt eller hus måste den vara så omfattande att det gör en markant skillnad. Om du byter ut köksluckorna kommer det inte att vara en tillräckligt stor förbättring för att göra skillnad vid en försäljning.

Renoveringar som gör skillnad

Har du ändå bestämt dig för att renovera för att höja värdet på bostaden ska du nu vara extra uppmärksam. Här nedan har vi nämligen listat de utrymmen som kommer att ha störst påverkan på värdet.

 • Renovera köket
 • Renovera badrummet
 • Renovera taket
 • Renovera källaren

Även om dessa utrymmen kan ge en värdeökning på 25-150 % så finns det ytterligare ett område som ger den tveklöst högsta värdehöjningen. Altanen. Om du skapar en riktigt snygg, modern och fin altan kan detta faktiskt ge en värdeökning på hela 200 %. Det bästa är om du lyckas placera altanen i söderläge, eftersom detta är mest eftertraktat. Dock kan också norrläge vara av intresse om utsikten är fin.

Hur fungerar ROT-avdraget?

Om du ska renovera i din bostad eller om du behöver fixa till taket eller fasaden kan du använda dig av ROT-avdraget. Enkelt förklarat kan man säga att ROT-avdraget är ett skatteavdrag som ser till att du får ett reducerat pris när du anlitar en hantverkare för olika typer av tjänster. Det vanligaste är att det handlar om ombyggnad, tillbyggnad, renovering eller underhåll, men även nybyggnationer är inkluderade.

ROT-avdraget tilldelas privatpersoner som lever upp till villkoren som avdraget har och som vill anlita en hantverkare. Per år får man sammanlagt 50 000 kronor att nyttja och kan välja att fördela detta mellan RUT- och ROT-avdrag. Per faktura får du göra ett avdrag på 30 %, vilket således reducerar 30 % av kostnaden för det totala arbetet. Här är det dock viktigt att vara införstådd med att det endast är arbetskostnaden som du får dra av och inte kostnader för till exempelvis material, verktyg eller maskiner som företaget behöver hyra in för att kunna slutföra arbetet. Kontakta alltid Skatteverket innan för att säkerställa att du har ROT-avdrag kvar att nyttja och att du kan använda avdraget på tjänsten du vill beställa.

Krav för att nyttja ROT-avdrag

ROT-avdraget gör det möjligt för dig att dra av 30 % på den totala arbetskostnaden när du anlitar en hantverkare, men det finns krav och villkor att uppfylla för att avdraget ska kunna nyttjas.

I Sverige tilldelas alla privatpersoner ett avdrag på 50 000 kronor för hantverkartjänster eller hushållsnära tjänster. För att du ska kunna få ta del av ROT-avdraget vid renovering eller arbeten behöver följande krav uppfyllas:

 • Du ska vara minst 18 år gammal
 • Du ska stå som ägare på den bostad där arbetet ska utföras
 • ROT-avdraget gäller vid renovering, underhåll, ombyggnation, tillbyggnad eller nybyggnation
 • Du måste ha betalat full skatt på alla dina inkomster
 • ROT-avdrag kan inte nyttjas på fasader på bostadsrätter
 • ROT-avdrag kan inte användas för hyreslägenheter

Är du osäker på om du eller ditt arbete är ROT-berättigat kan du höra av dig till en hantverkare eller till Skatteverket för att kontrollera detta. Här kan du även hitta en lång lista på alla de tjänster som du kan få hjälp med och samtidigt reducera dina kostnader. Att använda sig av ROT-avdrag gör idag att fler människor kan få hjälp med sina renoveringsprojekt.

Hitta en seriös hantverkare

När du ska anlita en hantverkare är det mycket viktigt att du väljer ett företag som du kan känna dig trygg med. Det kan vara lätt hänt att man går enbart efter priser och på så sätt blir mycket besviken när det är dags att sätta igång eller när arbetet sägs vara utfört. Idag finns det många riktigt duktiga företag att använda sig av, men vad är det man ska tänka på och hur vet man om en hantverkare är seriös eller inte?

F-skatt – Den hantverkare som du väljer att anlita ska vara registrerad för F-skatt. I annat fall är det du som står för arbetsgivaravgifterna och du kan inte nyttja ROT-avdraget och sänka dina kostnader.

Referenser – En seriös hantverkare ska kunna lämna ut referenser till kunder utan att blinka. Se till att faktiskt kontakta referenserna och fråga hur de upplevde företaget. Här finns oftast mycket information att hämta.

Utbildning och licens – Det företag som du väljer ska ha hantverkare som är utbildade och licenserade inom området. Det är extra viktigt om det är VVS och el som det handlar om, men ska gälla i alla situationer.

Skriv avtal – Ett företag som inte vill skriva ett avtal eller som tycker att ett muntligt avtal räcker bör du undvika. Det ska alltid finnas ett tydligt avtal om vad som ingår och hur mycket du ska betala. Båda parter ska erhålla en kopia av avtalet.

Försäkring och garanti – Välj aldrig en hantverkare vars företag inte kan erbjuda dig en försäkring och en garanti på arbetet.

Jämför hantverkare innan du väljer

Idag kan man använda internet för att jämföra nästan precis vad som helst. Du kan jämföra lån, försäkringar, produkter och tjänster av diverse slag. Du kan också jämföra banker, elavtal, festlokaler och allt däremellan. Det betyder naturligtvis att du även kan jämföra hantverkare och det är precis det du ska göra innan du väljer.

Att jämföra hantverkare innebär att du efterfrågar offerter från flera olika företag om den tjänst som du vill ha hjälp att utföra. Det kan till exempel handla om ett fönsterbyte på din villa. Försök att vara så detaljerad i din beskrivning som möjligt, eftersom det underlättar prissättningen för företagen. När du har fått in offerter från de företag som du har visat intresse för ska du läsa igenom dessa i lugn och ro.

Se till att du inte stirrar dig blind på priset, utan försök istället att se en helhet. Du behöver titta på vad som ingår i kostnaden och om det finns några exakta avgifter vid tillägg. Läs också igenom de allmänna villkoren och glöm inte bort att säkerställa att det finns en försäkring som täcker vid eventuella skador eller problem.